FETS HISTÒRICS (2). El pont del Rei

 


La imatge de l’actual entrada correspon al pont del rei, sobre la carretera CV 610 Llutxent Quatretonda.  O tal vegada heu sentit dir,  punt del rei? Siga com siga  per aquestes contrades s’emplaçaria el  lloc on narren les cròniques que  el rei En Jaume va parar a descansar. Eren els seus darrers mesos de vida, ja era major.

 No molt lluny del pont, o punt del Rei, en la partida dels Calderons, ja en terme de Quatretonda, existeix un alteró de vistes privilegiades que reconeixen com l’alt del Rei.

Així  relata l’ estança a Llutxent ell mateix a la seu Crònica[1]:

«Després d'haver tornat a València, després d'aconseguida aquella victòria, van tractar de reunir-se amb ells a Xàtiva; i poc després d'haver-ho verificat, vam tindre notícia que estaven passant per la vall d'Albaida alguns cavalls lleugers que anaven a socórrer als moros de Beniopa, als qui per ordre nostra tenia assetjats el nostre fill En Pedro Fernández d’ Híjar; més com abans d'arribar van saber ja que els de Beniopa havien hagut de rendir-se, van passar llavors a fer salt a la pobla de Llutxent. Així que va arribar a la nostra notícia que els moros havien saquejat aquell lloc, vam voler marxar immediatament a la seua trobada… però així que vam estar fora de la vila, el maestre del Temple, En Garcia Ortiz, el bisbe d'Osca i molts altres cavallers ens van pregar encaridament, que tinguérem a bé no exposar-nos en aquella expedició, perquè l’excessiu  calor podria fàcilment danyar-nos.. i així, per a acontentar-los, ens vam tornar á Xàtiva. »

(Crònica, cap. 558, adaptada).

A la definitiva, una mostra més de la vinculació de la nostra toponímia amb l’empremta que ens deixa els fets històrics rellevants.  

                  Imatges i text a càrrec de l'equip de redacció del col·lectiu cultural El Surar

[1] En la Crònica el rei en Jaume narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més importants (sobretot les conquestes de València i Mallorca ).

El conqueridor deixà clara  la finalitat de les seues «memòries»: «E per tal que los hòmens coneguessen, quan hauríem passada aquesta vida mortal, ço que nós hauríem fet [...] e per dar eximpli a tots los altres hòmens del món ...».

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PLANIFICACIÓ TOPONÍMIA 2021

FETS HISTÒRICS (3). El barranquet de la Sang

El Surar organitza un club de lectura obert