ACTIVITATS HUMANES(2). L' almàssera.

 ·       

                                                                                                                                                                                                       foto Rafael Boscà

  L'almàssera està ubicada a  l’avinguda València. Forma part del complex agrícola de la Cooperativa del camp de Llutxent, compartint espai amb la que fou  celler i bodega.

 La col·lecció  El cau de la Rabosa de l'associació cultural el Surar  dedica el capítol 12[1]  a l’emblemàtica almàssera de Llutxent. Resultat final d’un moviment cooperativista que s’inicià amb força a la meitat del segle XX. Tot es va iniciar amb un moviment associatiu que va finalitzar creant  la Cooperativa del Sindicat Agrícola de la Santa Faç. Començà amb la creació d’un punt de subministrament als socis. Aquesta botiga estava ubicada a la Plaça de l’Església. Una iniciativa fallida possiblement per manca d’organització. Més endavant es proposaren unir esforços per crear una almàssera comuna. Així es relata al monogràfic esmentat.

 «Una nit al cine d’estiu es va reunir el capital suficient per comprar l’almàssera del tio Salvador  Pérez Huguet  “Sopa”, ubicada al carrer Marmotes. D’aquesta manera, es va començar a treballar de forma cooperativa en la dita Almàssera. Cada soci aportava les seues olives, i obtenia el seu propi oli.

L’any 1954 va ser aprovada pel Minsiteri de Treball la instauració de la COOPERATIVA DEL CAMP. En primer lloc es va comprar per 33.133,50 pessetes, un camp al costat de la carretera i del pobleper amés tard edificar un celler d’elaboració de vi. »

Actualment la Cooperativa ha adaptat  les instal·lacions de l’almàssera com a lloc de visita turística  amb un programació planificada  conjuntament  amb l’ajuntament. La resta de l’espai, dedicat antigament al celler, està adaptat per altres necessitats encara que manté un encant especial on cap altra iniciativa etnològica divulgadora que complete la desenvolupada a l’almàssera. Un repte de futur.



·         [1] CANET ,  Cristina; HUGUET, Luz Divina.   L’olivera i l’oli.  capítol 12. Col·lecció El cau de la rabosa Associació cultural de Llutxent.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PLANIFICACIÓ TOPONÍMIA 2021

FETS HISTÒRICS (3). El barranquet de la Sang

El Surar organitza un club de lectura obert