PRESENTACIÓ . LA TOPONÍMIA DE LLUTXENT

 

Foto Rafael Boscà

El projecte en què està ocupat el col·lectiu cultural El Surar intenta recopilar la toponímia local de Llutxent.  Una iniciativa pensada en una vessant divulgativa per tal de fixar un corpus de paraules transmeses al llarg del temps i que formen part de la nostra cultura i per tant dels nostres objectius com a associació cultural.

El patrimoni cultural d’un poble no sols comprén  les obres d’art materials també deu contemplar  les   creacions anònimes, sorgides des de l’ànima popular. Des de la promulgació de la Llei 10/2015, del 26 de maig  per a la protecció del Patrimoni Cultural Immaterial, els noms tradicionals dels llocs, o siga, els topònims amb què la col·lectivitat humana  que hi viu coneix i identifica el territori on habita,  són reconeguts com a patrimoni cultural immaterial . Són una font important de memòria que fomenta la cohesió i identitat d’un grup social. Raons suficients per justificar la necessitat  del seu estudi i protecció.

I en aquesta concepció sorgix aquest  treball.  Pretén,  d’una banda fixar per escrit la memòria toponímica de Llutxent  i per l’altra rellançar-la. Cal  preservar la identitat que els antics vilatans  han anat engendrant i construint amb el pas dels anys. Es podria afirmar que, a la toponímia oral local, li queden pocs anys de vida ja que les persones arrelades a la terra on varen nàixer, estan en plena extinció.  Ens trobem en un moment decisiu per  vetllar per la cerca, la recol·lecció i la ubicació de microtopònims i fins i tot  reflectir-los gràficament per assegurar la certesa de la localització.

La tasca divulgativa del projecte passa per establir un mecanisme que facilite l’accés a la informació amb un doble entorn el que ens proporcionen les xarxes socials i el propi paper. Amb el dinamisme que ens oferix el blog de l’associació cultural El Surar tenim previst establir un calendari de publicacions virtuals setmanal on animem a la participació de les persones lectores amb la doble finalitat d’informar i fomentar els comentaris.   Cada divendres, la publicació periòdica vindrà acompanyada de fotografies dels llocs esmentats. Pel que fa a la vessant escrita pensem que pot ser posterior a l’edició virtual i per tant encara està lluny de ser executada.

Les entrades també seran compartides en el facebook de l'associació i al propi Ajuntament. En lapopera entrada avançarem un calendari de les publicacions previstes. No seran totes les entrades toponímiques, sols un recull representatiu que esperem s'allargue durant més d'un any.

Ara sols falta que amb les col·laboracions dels lectors/es anem completant la informació.

Ànim, esperem la vostra participació 

                                                                                                Col·lectiu Cultural "El Surar"

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

PLANIFICACIÓ TOPONÍMIA 2021

FETS HISTÒRICS (3). El barranquet de la Sang

El Surar organitza un club de lectura obert