FAUNA (1). La mallada del bou

  Foto.- Rafael Boscà

En aquesta ocasió encetem un apartat dels noms dels llocs inspirat en el món animal. Aquestos éssers també han sigut  uns significatius generadors de noms toponímics. En l’onomàstica reben el nom de zootopònim. A diferència de les plantes, els animals presenten una mobilitat que pot situar-los en llocs diversos. Aleshores el topònim sol respondre a criteris de morada o estança habitual. Alguns d’ells difícils d’imaginar actualment. 

 Comencem amb la mallada del Bou.Situada al nord-est del terme. A la dreta de la carretera de Pinet.

Una mallada és un espai arrecerat on reposen els pastors i les seues raberes. Hom apunta per mallada la major  capacitat per hostatjar el ramat per diferenciar-la d’un simple arrimall. Evidentment, ens fa pensar en el castellà ‘majada’ que tants topònims bateja arreu de la Península.

Pel que fa a la seua etimologia, Coromines (Diccionari etimològic català,  pàg. 397 i 398). Mallada ‘lloc on jeu el bestiar etc.’, mot valencià, comú amb el castellà majada i parlars romànics veïns, probablement derivat del llatí  MACULAE ‘malles de xarxa’,’teixit de malles’, per l’ús de xarxes que tancaven el ramat que jeia a camp ras… »

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PLANIFICACIÓ TOPONÍMIA 2021

ACTIVITATS HUMANES. El forn del Campanar

EL TOPÒNIM LLUTXENT