FETS HISTÒRICS (2). El pont del Rei

 


La imatge de l’actual entrada correspon al pont del rei, sobre la carretera CV 610 Llutxent Quatretonda.  O tal vegada heu sentit dir,  punt del rei? Siga com siga  per aquestes contrades s’emplaçaria el  lloc on narren les cròniques que  el rei En Jaume va parar a descansar. Eren els seus darrers mesos de vida, ja era major.

 No molt lluny del pont, o punt del Rei, en la partida dels Calderons, ja en terme de Quatretonda, existeix un alteró de vistes privilegiades que reconeixen com l’alt del Rei.

Així  relata l’ estança a Llutxent ell mateix a la seu Crònica[1]:

«Després d'haver tornat a València, després d'aconseguida aquella victòria, van tractar de reunir-se amb ells a Xàtiva; i poc després d'haver-ho verificat, vam tindre notícia que estaven passant per la vall d'Albaida alguns cavalls lleugers que anaven a socórrer als moros de Beniopa, als qui per ordre nostra tenia assetjats el nostre fill En Pedro Fernández d’ Híjar; més com abans d'arribar van saber ja que els de Beniopa havien hagut de rendir-se, van passar llavors a fer salt a la pobla de Llutxent. Així que va arribar a la nostra notícia que els moros havien saquejat aquell lloc, vam voler marxar immediatament a la seua trobada… però així que vam estar fora de la vila, el maestre del Temple, En Garcia Ortiz, el bisbe d'Osca i molts altres cavallers ens van pregar encaridament, que tinguérem a bé no exposar-nos en aquella expedició, perquè l’excessiu  calor podria fàcilment danyar-nos.. i així, per a acontentar-los, ens vam tornar á Xàtiva. »

(Crònica, cap. 558, adaptada).

A la definitiva, una mostra més de la vinculació de la nostra toponímia amb l’empremta que ens deixa els fets històrics rellevants.  

                  Imatges i text a càrrec de l'equip de redacció del col·lectiu cultural El Surar

[1] En la Crònica el rei en Jaume narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més importants (sobretot les conquestes de València i Mallorca ).

El conqueridor deixà clara  la finalitat de les seues «memòries»: «E per tal que los hòmens coneguessen, quan hauríem passada aquesta vida mortal, ço que nós hauríem fet [...] e per dar eximpli a tots los altres hòmens del món ...».

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL TOPÒNIM LLUTXENT

ACTIVITATS HUMANES. El forn del Campanar

FAUNA (1). La mallada del bou